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SUPPRZSSION OF THIGCTIVE INTERFERENCE

THE CONTROL OF RADIO INTERFERENCE FROM TELEVISION RECEIVERS

T S LA

On September 2, 1964, the Minister of Tranport amended the Order Respecting
the limits of Radio Frequsncy Noise made by Order of November 25, 1963, to
control radio interference from television receivers.

The following extracts from the Radio Noise Limits Order apply:

ORDER RESPECTING THE LIMITS OF RADIO FREQUENCY NOISE
1. Short Title - This Order may be cited as the Radio Noise Limits Order.
2. Interpretation - In this Order:

(a) "Department" means the Department of Commnicationss
(s 100, ¢28, 1968-69)

(c) 'Minister" means the Minister of Communications;
(s 100, c28, 1968-69)

(d) "Radio frequsncy noise" or "radio noise" means any'
electrical disturbance:

(1) produced by any mechanical, elctrical or other
device, line, system, apparatus or equipment, and

(41) capable of being received by a radio receiving
apparatus;

(e) "Television receiver" means a radio receiving apparatus
intended for use by the general public for the raception
of television broadcasting, including colour television.

"PART II"

!

Limits for Radio Noise Irom Television Receivers: (SOR &4/1405)

8. This part applies to television receivers manufactured in Canada or
imported into Canada on or after April 1, 1966.(SOR a4/405)
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9. Radio frequeacy noise produced by a television recelver at any frequency
between 535 and 1610 kilocycles and conducted over the power supply
lines of the television receiver shall not exceed:

(a) 100 micro-volis (R.M.S.) if the television receiver is
manufactured in Canada or smportad into Canada before
April 1, 1972, and

(b) LO micro-volts (R.M.S.) if the tolevision receiver is
manufactured in Canada or imported into Canada on or
after April 1, 1972. (SOR/67-L0T7)

10, (1) A television receiver of each type or model to which this Part
applies shall, at the time it is first manufactured in Canada or
imported into Canada, be tested to determine that the radio fre-
quency noise produced by it does not exceed the applicable radio
frequency noise 1imit prescribed by section 9. (SOR/6L-L05)

(2) Where any change 1s made in any tvps or model of television receiver
that is liaole to affect its elecvrical characteristics, including
any major change in a metal cabinet or a change from a metal to a
non-metal cabinet or vice versa, a sample of that changed type or
model of telsvision receiver shall be tested in order to determine
that the radio frequency noise produced by it does not exceed the
applicable radio frequency noige limit prescribed by section 9.
(SOR/6L4-405)

. (3) A television receiver of each type or model tested pursuant to
subsection (1) or (2) shall be taken from the production line at
reasonable intervals and tested to determine whether that type or
model of television receiver continues to comply with the applicable
1imit for radio frequency noise prescribed by section 9, (SOR/6L-105)

11, (1) Subject to section 12, all tests to determine radio frequsncy noise
shall be made as follows:

(a) a signal shall be fed to tha television receiver through
a resistive pad that has an attenuation of 20 decibels
and provides a path of less than 420 ohms impedance to
ground from each terminal to which the receiver is
connected;

(b) the power supply to the television receiver shall pass
through a power line impedance stabilizing network
consisting of an inductor of 5 microhenries in series
with each power supply conductor, with a by-pass
capacitor of 1 microfarad connected in series with a

~ resistance of 1 ohm from cach power supply conductor
to ground on the supply side of the inductors;
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(c) the radio noise jevel (voltage) shall be measured on
the receiver side of the stabilizing network between
each power supply conductor and ground;

(d) the user operating controls of the television receiver
shall be adjusted for maximum conducted radio noise; and

(e) the tests shall be made in a screened enclosure with the
power line impedance stabilizing network mounted an and
solidly grounded to the floor of the enclosure.

(2) The voltage measuring instrument shall present a 50 ohm resistive
load to the circuit and shall be connected via a coupling capacitor
between the power supply conductor and solid ground, the other
supply conductor being also connected via another coupling capacitor
and a 50 ohm resistance to ground.

(3) The coupling capacitor shall each have a value of not less than
1/10 microfarad.

(L) The measurements shall be in micro-volts (R.M.S.) and the measuring
set-up shall be arranged and measurements made in accordance with
good engineering practice.

12. Where a television receiver is to be tested pursuant to subsecticn (3)
of section 10,

(a) if the measured radio noise of the original receiver was within
the limits specified in section 9 by a margin of at least L
decibels; and

(b) if any changes in styling or other changes in non-metallic
cabinets are changes that have no effect on the electrical
characteristics of the receiver or its antenna,

continued compliance with section 9 may be ascertained by using a broad-
casting or cammunications receiver to compare aurally or by other means
the actual interference picked up from the receiver used in making the
original measurements with that produced under similar conditions by the
receiver being tested.

13. Records of measurements and tests made to ascertain compliance with this
Part shall be retained for at least three years and shall upon the request

of the Director, Telecommunications and Electronics Branch of the
Department, be made available to him.

# Since1970 Director General Télecommnications Regulation
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